2009-03-15 16:26 #0 av: Fnuha

Alla vill sjunga vackert, men få vet hur de ska ta sig dit. Jag har några övningar som har hjälpt mig en hel del, jag sjunger mycket bättre än innan. När man sjunger så använder man sig av diafragman, bihålorna och stämläpparna, absolut inte halsen.

 

Röstvård

 

Att vårda sin hals är lika viktigt som att sjunga rätt, därför har jag vissa småregler som är väldigt vikiga att följa.

 

 1. Har man det minsta ont i halsen så ska man absolut inte anstränga halsen, smånynna är okej. Men man får inte ta i.

 2. Undvik söta skaker innan du ska sjunga, socker bilder slem i halsen. Det blir svårare att hålla en ren ton med massa äckligt slem i halsen. Det är inte heller särskilt mysigt...

 3. Undik saker med syra i, syran fräter nämligen på slemhinnorna i halsen och en raspig ton bildas. Alltså ingen alkohol eller kolsyrad läsk.

 4. Coca Cola Light är bra innan man ska sjunga, så länge den är ljummen och avslagen. Den innehåller nämligen vissa bakterier som är bra för halsen.

 5. Undik temeraturchocker för halsen. Med andra ord, ät inget kallt och drick något varmt till och vise versa.

 6. Under vintern, använd halsduk.

 7. Använd inga halstabletter. De fungerar nämligen som en drog så att din prestationsförmåga höjs några snäpp, tillfälligt. Detta skadar din hals allvarligt, för man fortsätter ju gärna sjunga på den nya "bättre" nivån. Har några kompisar som förstört sina röster på detta sätt.

 8. Givetvis så ska du inte ha någonting i munnen när du sjunger, ser ohyffsat ut ochfinns en risk att man råkar svälja. Rökning är total förbjudet.

 

Värma Upp

 

En stor del av att sjunga består av att man värmer upp. Magstödet blir kraftigare, tonerna blir säkrare och det låter allmänt bättre. Riskerna för skador minskar givetvis dramatiskt.

 

 1. Blås ut på ett så långt som möjligt F. Andas in, känn hur luften hamnar i magen. Gör detta några gånger, försök hålla lufttrycket på samma nivå hela tiden, även om luften är på väg att ta slut.

 2. Gör nu samma sak fast med ett S istället. Upprepa några gånger.

 3. Nu ska du göra samma sak fast med R. Viktigt är att det är luften som får tungan att "fladdra". Låt som en katt och inte en ringklocka.

 4. Ljuda bokstäverna S K T F i följd, håll en jämn takt och försök andas in mellan varje bokstav. Stå gärna någonting som du kan sätta dig i då det finns en risk för att man svimmar.

 5. Blås nu ut och fladdra med läpparna.

 6. Blås ut men fladdra med kinderna, det är svårt och kräver en hel del övning.

 7. Böj dig frammåt och ta tag i tårna, det är okej att böja på knäna, men ha så raka ben du kan. Räta sakta på dig. Gör detta några gånger.

 8. Håll armarna i en cirkel framför dig. Dra bak dem, håll blicken på ena tummen. Gör detta några gånger, glöm inte att alternera vilken tumme du tittar på.

 

Uppvärmningssånger

Detta är min favorit bit. Dock lite svårt att förklara de olika som finns, mest med tanke på de små minimelodierna som hör till. Ska snart lägga upp alla olika som jag kan på min youtube-sida, så håll utkik där.

http://www.youtube.com/user/MollBarn

Sjunga

Nu får man äntligen börja sjunga. Var inte rädd för att ta i, försök gärna ta samma ton som på ett instrument, det gör dig mer tonsäker. Det gäller att alltid våga. Lek med rösten och hitta ditt tonläge.

 

 

Lycka Till!Denna artikel är skriven av "mollbarn"