Konserter

Mitt bästa konsertminne

2006-12-13 23:49 #0 av: Jennifer

Minimalistiskt. Hypnotiskt. Kallt. Repetitivt. Futuristiskt. Kraftwerk. Den sjunde augusti i år hade jag äran att vara i Grieghallen i norska Bergen och lyssna på ett av mina absoluta favoritband. Den tyska elektronika-kvartetten har sedan 1970-talet spelat synth och elektronika av högsta kvalitet och anses också vara grundare av dagens moderna rave, trance och dansmusik.

Iklädd mina favoritstövlar i silver och ett blinkade hjärta av röda dioder (kvällen till ära), är det med spänning jag står utanför Grieghallen för att bara om en timme få se den konsert jag väntat i flera månader på. Flera hundra andra fans står och väntar på precis detsamma som mig och några av dem har också klätt sig speciellt för kvällen. Jag ser flera med röda skjortor och svarta slipsar, tydligt inspirerade av framsidan på albumet "Die mensch-maschine" från 1978.

Det känns ganska exklusivt att få gå på konsert med Kraftwerk. Gruppen ger endast sex konserter i året med begränsade platser, och nu står helt plötsligt jag här i Bergen med en biljett..

Efter en väntan som känns som en evighet, öppnas äntligen dörrarna och folkmassan strömmar sakta in. Alla hoppas på att få en så bra plats som möjligt och jag passar på att ta plats längst fram, bara 4 meter från scenen! Det här kommer att bli världens kväll och jag har fjärilar i magen. 

Plötsligt slocknar ljuset i taket och väggen blir röd. "Mensch-maschine" som är kvällens öppningsnummer strömmar ur de stora högtalarna. Jag får ögonkontakt med en av band-
medlemmarna och jag menar att han log menande åt mitt röda blinkande hjärta. Jag ler tillbaka och hjärtat pulserar i takt med musiken.

"Planet of Visions" avlöser kvällens öppningsnummer och nu börjar det redan bli svårt att sitta still i stolen. Jag tror att det var fler med mig som gärna hade rest sig upp och slagit sig lösa på dansgolvet. Kvällen bjuder på flera godbitar som "Autobahn" som på sin tid låg flera veckor på topplistan, "Radioactivity", "Pocket Calculator", "Vitamin", "Trans Europa Express", "Das Model", "Tour De France" och "Schaufensterpuppen" som var mycket bättre live än på CD.

Den stora överraskningen kom när musiken plötsligt tystnade och allt blev svart. Efter en stund lystes scenen upp igen och nu var de fyra herrarna utbytta mot fyra robotar. Låten var såklart "Robots" och det var helt klart en av publikens favoriter, av alla fötterna som stampade takten i golvet, att döma.

För mig var kvällens absoluta klimax när bandet återigen gått ifrån scenen, men nu för att byta kläder. När de kom tillbaka i kläder med självlysande grönt rutmönster förstod jag att jag skulle få höra min absoluta favorit; "Elektro-
kardiogramm". Nu hade jag verkligen problem att sitta stilla och jag kunde inte låta bli att sjunga med. "Minimum. Maximum. Beats per minute..".

Efter två och en halv timme, som lika gärna kunde ha varit en kvart, kliver bandmedlemmarna av scenen en efter en. Ralf Hütter avslutar med att säga "Good Luck, good night and Auf Wiedersehen" när han går av scenen. Efter det tänds lamporna och jag vaknar plötsligt ur min egen värld. Det känns nästan som att vakna på nytt och det är en obeskrivlig känsla. Rytmen sitter kvar i blodet resten av kvällen och jag har ett märkligt leende på läpparna när jag går ut från Grieghallen.  Ett leende som återspeglar total lycka och en upplevelse utom det vanliga..
Gissa vem som ska på Kraftwerk-konsert igen? Flört 

Relaterade länkar

Av: Jennifer

Datum för publicering

  • 2006-12-13
Anmäl
2007-01-05 13:31 #1 av: bubbelbubbel

ååh, låter som den bästa av den bästa...
jag blir nästan nyfiken, man kanske ska försöka få tag i biljetter nångång...

Anmäl
2007-01-15 19:05 #2 av: Jennifer

Ja det kan jag verkligen rekommendera om du tycker om elektronisk musik!

Anmäl
2007-01-16 02:35 #3 av: bubbelbubbel

jag satt ju och fikade mig igenom en kraftwerk konsert i stockholm för ett par år sedan, jag kanske borde försökt få tag på en biljett..haha. men än är det ju inte försent !

Anmäl
2007-01-26 23:04 #4 av: AktieTrader

Jennifer, jag håller med och känner igen vart enda ord du skriver. Jag har lyssnat på KRAFTWERK (det går inte skriva med små bokstäver) sedan 83. Då gav inte KRAFTWERK några konserter utanför tyskland. I början av 90-talet så hade de 4 koserter i norden och jag gick på konserten i Lund. Vi åkte 3 fulla bilar med kompisar. Det var den bästa och kommer vara den bästa koserten jag någonsin har varit på. De sjöng de nya versionen av Radioactivity med tjernobyl i texten innan den var släppt på platta. Publiken var i extas.

Jag ska se om jag hittar några foton från spelningen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.