Artister

EXO

2015-04-20 21:36 #0 av: Cireea

Den här artikeln handlar om Kpop gruppen EXO.

Gruppen EXO formades under SM Entertainment och hade sin debut 2012. EXO består idag av nio medlemmar men dom var ursprungligen tolv, det står mer om det längre ned. Gruppen består av blandade medlemmar från Sydkorea och Kina, därför är EXO uppdelat i två sub-grupper: EXO-K och EXO-M. 

EXO-K består av sex medlemmar från Sydkorea: 

  • Suho 
  • Kai 
  • Sehun 
  • Baekhyun 
  • Chanyeol 
  • D.O 

EXO-K har sin fokus på Sydkorea och alla fans där medan EXO-M har sin fokus på Kina och deras fans där. EXO-M har tappat två av sina kinesiska medlemmar: Luhan och Kris. 

EXO-M består av tre medlemmar (en från kina och två från Sydkorea): 

  • Lay 
  • Chen 
  • Xiumin 

EXO släppte låten "What is love" som en prolog singel till deras kommande debut och i början av 2012 släppte gruppen singeln Mama som snabbt tog sig upp till topplistorna. Samma höst vann gruppen ett pris för "Best new Asian artist". 

Det var 2013 som gjorde att EXO blev höjd till skyarna för albumet XOXO med deras ledande låt Wolf.  Det här gjorde gruppen enorm och populariteten växte ytterligare när EXO släppte låten "Growl" samma höst. Under Mnet Asia Music Award vann gruppen "Album of the year" med XOXO och det gjorde EXO den yngsta gruppen någonsin att vinna det priset. 

I maj 2014 släppte gruppen deras andra EP Album "Overdose" med ledande låt med samma namn. Bara en vecka senare lämnade Kris plötsligt EXO och stämde SM Entertainment och krävde att få sitt kontrakt rivet på grund av sin hälsa som bolaget inte tog hänsyn till. Fansen lämnades förkrossade av det faktum att de tolv medlemmarna nu vara var elva. 

I oktober valde medlemmen Luhan att lämna EXO av samma anledning som Kris, hälsan och deras hektiska scheman. I mitten av 2015 valde Tao, medlem i EXO-M, att lämna gruppen. EXO består idag av nio medlemmar.  Numera arbetar EXO som en gemensam grupp och inte som K och M.

Under Mnet Asia Music Awards 2014 vann EXO flera priser såsom "Album of the year" med deras album Overdose, "Artist of the year" och "Best Male group". 

Trots alla motgångar under 2014 lovade gruppen att dom skulle komma tillbaka 2015 som en mer sammansvetsad grupp. I slutet av mars 2015 gjorde EXO comeback med albumet "Exodus". På mindre än en vecka fick deras titellåt "Call me baby" över 10 miljoner views på Youtube och siffrorna fortsätter att klättra. 

I början av av april släpptes även EXO's alldeles egna web drama: EXO Next Doorsom på under 24 timmar fick över 5 miljoner views. EXO Next Door är en miniserie som kommer vara på 16 episoder där varje episod är 15 minuter lång. Huvudkaraktärerna spelas av  Chanyeol, D.O, Sehun och Baekhyun. 

Bild:

"Korea KPOP World Festival 13" by Korea.net / Korean Culture and Information Service (Photographer name). Licensed under CC BY-SA 2.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Korea_KPOP_World_Festival_13.jpg#/media/File:Korea_KPOP_World_Festival_13.jpg

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2015-06-28 15:48 #1 av: Tessan01

Bra artikel, som vanligt! Tummen upp

Vissa låtar är gjorda av EXO, vissa av EXO-K och vissa av EXO-M,
är låtarna gjorda av EXO (utan -K eller -M) gjorda av allihopa? FunderarLipar

Mvh. Teresa 

Medarbetare på Sydkorea iFokusGlad

Anmäl
2015-06-28 16:04 #2 av: Cireea

#1 Förut, alltså från Overdose och bakåt var det oftast uppdelat på det sättet att K hade en version och M en men när dom exempelvis uppträdde live med låtarna fick alla medlemmar varsin del. Dock så hade oftast alla medlemmar en lite liten del av alla låtar eller också syns dom i varandras videos (Typ som i MAMA och Overdose). 

Dock så har -M förlorat några medlemmar så i de senaste albumen har medlemmar från -K klivit in och hjälpt till när det varit de kinesiska versionerna. EXO har ju släppt två album nu i början av 2015 och då har alla medlemmar hjälpts åt i båda versionerna så nu har -K och -M liksom försvunnit mer eller mindre och istället är det bara EXO där alla medlemmar sjunger både den koreanska och den kinesiska!

Så när man skriver "EXO - History" så är det 99% av fallen den koreanska versionen man lyssnar på då det är den "officiella". Den kinesiska är mest för att EXO ville nå ut längre och bli kända i Kina, vilket dom absolut är. Så när du bara ser "EXO" så är det oftast koreanska versionen man syftar på, menar men den kinesiska brukar man ofta lägga till "Chinese version" eller "EXO-M".  Men som jag sa, numer (från de två senaste albumen Exodus och Love me right) så innehåller båda versionerna alla medlemmar. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2015-06-28 16:12 #3 av: Tessan01

Okej, nu vet jag! Tack för infon! Tummen upp

Mvh. Teresa 

Medarbetare på Sydkorea iFokusGlad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.