Artister

Iron maiden

2015-10-07 17:52 #0 av: Zimplet

Iron maiden är ett av de mest inflytesrika heavy metal banden genom tiderna. Men visste du att dom har släppt ett datorspel?

Iron maiden grundades 1975 utav deras nuvarande bassist Steve Harris, efter ett flertal misslyckade försök att starta ett seriöst band. Under hela året ägnade sig Harris åt att sätta ihop den grupp som skulle bli den första uppsättningen utav hans dröm, och på juldagen inleddes hans dröm då Iron maiden bildades.

Som de flesta band så inleddes deras karriär med ett fåtal livegig på diverse pubbar där de mestadels spelade covers. Efter ett par år utav "små"-spelningar och utbytande utav medlemmar så fick tillslut bandet ett skivkontrakt i slutet på 70-talet.

Iron maidens två första album, (som ni säkert har hört talas om), Iron maiden (1980) och Killers (1981), släpptes med deras dåvarande sångare Paul Di'Anno som tidigare endast medverkat i punkband. Efter att albumet Killers hade släppt 1981 så sparkades Di'Anno eftersom han hade diverse alkohol och drog problem och eftersom han brutit bandets viktigaste regel, att aldrig svika fansen.

Då Iron maiden nu stod utan sångare så var dom tvungna att åtgärda detta snabbt. Steve Harris hade lyssnat på en prov inspelning som hade blivit inskickad utav Bruce Dickinsson, (deras nuvarande sångare), och var lite osäker på om detta var rätt man, men dom tillät honom att komma till studion och det var då det började på riktigt.

När bandet hörde Bruce och verkligen fick se vad han gick för så var det ingen tvekan om saken. Bruce fick gå med i bandet och bara efter första spelningen så märkte dom skillnad. Det var som om bandet hade fått nytt liv, Bruce hade en helt annan energi än vad Di'Anno hade haft och gav verkligen sitt allt. (Vilket han även gör idag ;))

Då Bruce blivit accepterad utav fansen så var det dags för ett nytt album. 1982 så släpptes bandets kanske mest kända album "The number of the beast". Efter albumet så var det bara framgångar för bandet, under en tio månaders lång period så hade dom totalt 184 konserter runtom i världen. Efter detta så fortsatta bandet att åka på världsturnér och släppa flera album.

År 1993 så ersattes Bruce Dickinsson utav Blaze Bayley eftersom att Bruce ville bli en solo artist. Efter att under några år inte varit lika populär så återförenades bandet med Bruce Dickinsson och gav utt ett datorspel kallat "Ed Hunter". 

Nu när bandet var återförenade med Bruce så steg populariteten igen och bandet fortsatta att släppa ett flertal album.

Bandets sextonde och senaste album heter "The Book OF Souls" och släpptes den 4 september 2015, albumet skulle ha släppts tidigare men eftersom Bruce Dickinsson fick cancer i tungan och genomgick en 7 veckor lång behandling så fick dom skjuta upp det.

På deras nya skiva så finns bandets hittills längsta låt "The Empire Of The Clouds" som är 18 minuter lång och är skrivan av Bruce Dickinsson. I detta album finns även en låt kallad "The Tears of a Clown" som är inspirerad utav Robin Williams liv och död.

_________________________________________________________

Huvudbild: el_silver via Flickr [CC BY 2.0]

Bild i text: el_silver via Flickr [CC BY 2.0]

Anmäl
2015-10-07 18:30 #1 av: Stallmima

Iron Maiden är ju bara för bra  Skrattar

Anmäl
2015-10-07 19:10 #2 av: Zimplet

Eller hur! Mitt favorit band :D

Anmäl
2015-10-13 23:19 #3 av: felle-j

Bra artikel! Så länge jag kan minnas har jag lyssnat på Iron Maiden och de är ett av mina absoluta favoriter. De kommer alltid vara det också! 

Vad tycks på det senaste albumet, The Book of Souls? Jag tycker det är riktigt bra. Kanske inte det bästa av alla men det finns flera låtar som verkligen fastnar och det är kul att Iron Maiden efter alla dessa år fortfarande kan leverera. Glad

Anmäl
2015-10-14 05:34 #4 av: Carrosh

Har också lyssnat på Iron Maiden så länge jag kan minnas. GladInte lyssnat så mycket på nya plattan än dock. Tänkt ta en eftermiddag och sätta mig och bara lyssna igenom den när jag inte blir störd av annat omkring. Glad

Anmäl
2015-10-15 12:41 #5 av: Zimplet

Jag håller helt klart med dig Felle! Inte det bästa precis men det finns helt klart ett par guldkorn där Lyssnar på musik

Anmäl
2015-10-19 19:28 #6 av: felle-j

Iron Maiden kommer spela i Göteborg den 17:e juni nästa år! Skrattar

Anmäl
2016-02-16 10:11 #7 av: [Nirvana-music]

#6: Ska dit! Ska bli väldigt roligt :-D

Anmäl
2016-02-16 21:31 #8 av: felle-j

#7 Ska dit jag med! Skrattar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.