2015-12-21 20:00 #0 av: felle-j

Lördagskvällen den 19:e december intog Sator och förbandet Factory Brains ett utsålt Debaser Medis för att rocka loss rejält med en unik spelning.

Debaser Medis som ligger nästan mitt i Södermalm, Stockholm, vid Medborgarplatsen, är en lagom stor lokal med en liten restaurangdel som ligger precis intill själva koncertlokalen. MIttemot scenen i lokalen finns det en bar med ett golv runtom som är lite högre upp. Perfekt om det är många långa personer i vägen som skymmer scenen. Debaser Medis är ett riktigt trevligt ställe som jag kan tänka mig att besöka många gånger igen.

Dörrarna öppnade kl. 19:00 men jag klampade inte in förrän närmare klockan nio då förbandet skulle inta scenen. Precis i tid satte Factory Brains, ett band som jag aldrig tidigare har hört talas om, igång och det första jag slog av var hur bra ljudet var. På det flesta konserter jag har varit på så har jag sällan varit helt nöjd med ljudet, men det här gången var det verkligen helt perfekt enligt mig. Jag hörde alla instrumenten tydligt och även sångarens röst. Ljusstättningen däremot var jag inte lika glad över. Mest blev jag bara bländad och kunde inte njuta riktigt av musiken. Detta kom dock att bättras senare under kvällen vilket jag är glad över. Annars hade det blivit mycket blundande.

Factory Brains överraskade glatt de med. Många av förbanden jag har sett tidigare har inte imponerat särskilt mycket men de här tre grabbarna som utgjorde bandet var riktigt bra. Jag gillade musiken, som var någon form av rock, och det svängde härligt. Han som sjöng och spelade gitarr skakade loss som jag har aldrig tidigare har skådat. Lite roligt att se faktiskt och det gör hela spelningen mer underhållande. Detta är ett band som jag definitivt kommer lyssna mer på!

En timme senare var det dags för kvällens huvudnummer, Sator! Lokalen hade nu fyllts till fullo och jag hade förflyttat mig närmre scenen. Publiken var verkligen taggade och "Sator! Sator!" ropades ända tills när Sator till allas stora glädje äntrade scenene. De rivstartade med låten "Slug it Out", den första låten på deras tolvspåriga platta Headquake som de skulle spela från början till slut denna kväll. Det är ovanligt med att hela album spelas, men riktigt kul då det gör hela spelningen mer speciell. Flera av låtarna på detta album har aldrig tidigare framförts live heller. Ljudet var fortsatt lika bra och ljussättningen hade blivit behagligare medan Sator fortsatte att riva av klassiker såsom "I Wanna Go Home" och Heyday". När hela Headquake hade betats av tackade bandet för sig och lämnade scenen, men alla förstod att det inte var slut här. Till ingens förvåning kom Sator tillbaka efter en kort stund med ny energi och började nu spela låtar från deras övriga skivor. Det var både låtar från den allra senaste skivan och låtar från deras allra första. Väldigt blandat med låtar från de flesta av deras skivor var det och även några covers som har hängt med länge. Mellan låtarna bjöds det på en del humor, historia och annat snack, men mest var det musik som spelades. Lukten av svett och öl låg nu tung över i den oerhört varma lokalen med det är inget man tänker något nämnvärt på när ens favoritband står framför en och rockar loss.

Kent Norbergs röst höll inte hela tiden i vissa låtar, troligtvist var det en förkylning som spökade, men han gjorde ändå ett riktigt bra jobb. Den andra sångaren och gitarristen i Sator, Chips Kiesbye, sjöng för det mesta så allt hängde inte på Norberg. Publiken stämde också såklart in med skönsång. Ännu en gång lämnade alla i bandet scenen för att troligtvis fylla på med vätska i form av vatten och öl. Alla utom trummisen Mikael Solén som körde ett härligt trumsolo i väntan på att de övriga bandmedlemmarna skulle komma tillbaka. Därefter spelades några till låtar innan kvällen avslutades med Sators version av låten "Ring Ring".

Det var verkligen en helt fantastisk kväll. Mer nöjd kan jag inte vara och jag kan nog med säkerhet säga att alla där gick hem glada. Efteråt kunde man få autografer och snacka lite med de i Sator. Allid kul med band som går ut till fansen och snackar och skriver autografter. Med trötta ben och en bultande huvudvärk  lämnade jag Debaser Medis och fortfarande ekade Sator låtar i huvudet.

Jag tycker att alla de Satorlåtar som spelades denna kväll är så otroligt bra så någon favorit är svår att väja, men "Bound To Be Good" och "Heyday" är två låtar som jag hade sett framemot att få höra. Främst var det bara att få se Sator live  som var så grymt då jag länge har velat göra det.

En del videoklipp från konserten finns här. Det är inte filmat av mig. 

Bild tagen av mig.