Artister

Sator

2016-02-10 15:00 #0 av: felle-j

De har gått under namnet "Hultsfreds enda husband", har fått en grammis för bästa hårdrocksalbum och du har säkert hört några av deras låtar tidigare. Kanske till och med i en ölreklam? Jag snackar nämligen om rockbandet från Borlänge, Sator!

Det hela började tidigt året 1981 i Borlänge där bandet Sator Codex bildades av bland annat Chips Kiesbye och Michael Solén (då Olsson). Efter bara två spelningar splittrades bandet men Kiesbye och Solén fortsatte med Sator Codex och de fann nya medlemmar till bandet. Ett år senare gick Hans Gäfvert med i bandet och även han är fortfarande kvar. I den unga åldern som de då var och i det tidiga stadiet i musikbranschen så är det inte ovanligt att band blir kortvariga och att man hoppar mellan flera olika band innan man känner att man har hamnat rätt. Precis så var det med Sator Codex. Medlemmar kom och gick och bandet splittrades flera gånger. Men några stannade kvar och våren -83 var det Kent Norbergs tur att gå med i bandet och även han är kvar än idag. Från och med nu gick det bara framåt för bandet som kände att de hade hittat rätt och de fick skivkontrakt samt flera livespelningar gjordes.

År 1987 var det dock slut för Sator Codex. Nästan allt tidigare material som de skapat lade de bakom sig och det blev en helt ny start för bandet som nu kallade sig för endast Sator. De kämpade hårt med att skriva låtar, spela in dem och få ihop ett album och 1988 släppte Sator sin första skiva, Slammer! Stora framgångar nåddes med detta album och det blev mycket turnerande för grabbarna. 1990 släpper de sin andra skiva, Stock Rocker Nuts, och två år senare släpptes det album som kom att bli ett av Sators allra popläraste, Headquake! De fick även en grammis för Headquake. Framgångarna fortsatte och idag har de släppt totalt 8 skivor under namnet Sator. Det senaste, Under the Radar, kom ut 2011 och de jobbar idag på fler albums. 

Inte mycket har hänt med bandet sedan Kent Norberg gick med i bandet förutom att en till medlem har tillkommit, nämligen Heikki Kiviaho på bas sedan 2003. Idag består alltså bandet av Michael Solén på trummor, Hans Gäfvert på keybord, Chips Kiesbye som både sjunger och spelar gitarr, vilket även Kent Norberg gör. Och slutligen Heikki Kiviaho på bas och bakgrundssång. 

De åtta skivor de har gjort är: Slammer (1988), Stock Rocker Nuts (1990), Headquake (1992) Barbie-Q-Killer Vol.1 (1994), Stereo (1995), Musical Differences (1998), Basement Noise (2006) och Under the Radar (2011). De senaste åren har det inte nya skivor kommit med raketfart men Sator är på gång och de skriver ständigt nya låtar samtidigt som de turnerar och spelar live. Förhoppningsvis släpps det en ny skiva inom något år.

År 2010 gör Norrlands Guld en ny reklamfilm i samarbete med Sator där de medverkar med en nyinspelad variant av deras stora hit "I Wanna Go Home", en låt som jag tror att de flesta har hört någon gång i sitt liv.

Bild tagen av mig när Sator spelade på Debaser Medis, Stockholm, den 19:e december 2015.

Länk till Sators hemsida.

Anmäl
2016-02-14 20:02 #1 av: Cireea

Väldigt bra artikel Felle! 
Har såklart hört låten I wanna go home, en riktigt bra låt! Tummen upp

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2016-02-15 00:10 #2 av: felle-j

#1 Tack! Ja det är verkligen en grymt bra låt. Skrattar

Anmäl
2016-04-12 00:04 #3 av: felle-j

Sator har i år ganska många inbokade spelningar. I alla fall många jämfört med tidigare år. Spelar de i din närhet så tycker jag absolut att du ska gå på konserten! De har även några akustiska spelningar och de är oerhört bra de med. Lite lugnare än en rockkonsert. Jag såg deras akustiska spelning här i Uppsala i söndags och det var grymt mycket bättre än vad jag trodde. Även om det var lite annorlunda med en spelning klockan 14 på en söndag haha. Den 23/4 spelar Sator i Västerås och då med hela bandet och fullt elektriskt så då ska jag definitivt åka dit!

Datumen för spelningarna hittar ni här på förstasidan.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.