Instrument/annan utrustning

Bygga instrument

2015-10-27 10:04 #0 av: ROBBAN68

Finns det fler som bygger sina egna instrument? Jag har byggt nyckelharpor sen -83, Mitt garage är inrett som snickeri och där har jag alla maskiner som behövs för att kunna jobba med instrumenten. Allt småpill med själva nycklarna gör jag hemma i lägenheten då det  "bara" är kniv, sandpapper och tid som behövs för det.

Anmäl
2015-10-27 10:19 #1 av: Cireea

Wow! Förskräckt Häftigt! 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2015-10-27 10:33 #2 av: ROBBAN68

Tack!

Anmäl
2015-10-29 08:51 #3 av: ROBBAN68

Då jag ha lärt mej en hel del under årens lopp, och numera kan "se" hur en nyckelharpa  låter bara genom att kolla på kroppen, stallet, strängar och alla detaljer så har det mest blivit att jag bygger om och renoverar nyckelharpor som jag köper in. I mitten av av September såg jag en harpa på blocket, den fanns i Stockholm, och ägaren ville ha 600 Kr för den. Jag såg att den var byggd efter "rätt" ritningar så jag ringde direkt och gjorde upp affären. Den hämtades hem några dagar senare Här är bilden från Blocket annonsen:

Anmäl
2015-10-29 08:59 #4 av: ROBBAN68

När jag fick hem den och synat den såg jag att det var totalrenovering som krävdes då locket hade släppt från sargerna och bakstycket hade spruckit av draget från strängarna, Strängarna drar ca 160 Kg totalt i en nyckelharpa så det händer emellanåt på en del harpor att dom helt enkelt går av i halsen eller bakstycket trycks in. Att bakstycket trycks in beror på att nyckelharpan är felbyggd från början, stränghållaren MÅSTE har trycket mot locket och inte mot sargens bakre kant, och det ser jag på många harpor tyvärr. Så här ska det inte se ut:

Anmäl
2015-10-29 09:14 #5 av: ROBBAN68

På bilden ovan ser man hur stränghållaren vilar mot klacken som sitter på sargen, vilket har medfört att sargen släppt från locket och tryckts in tills stränghållaren når locket, men då är det försent, bara totalrenovering återstår! Nyckelharpan plockades ner i sina beståndsdelar och jag började bygga om den så jag kunde få den som jag vill ha den.

Nyckelharpan som sådan är ett gammalt instrument, Det finns en bevarad från 1500 talet, den så kallade moraharpan, men kyrkomålningar från 12-1300 talet visar änglar som spelar på "nyckeharpsliknande" instrument. Dock är dagens nyckelharpa i sin form från 1925, då en man vid namn August Bohlin byggde den första kromatiska nyckelharpan. Och sen dess har inte mycket hänt byggtekniskt sett. Det har jag ändrat på i mina harpor. Dom som "kan" bygga nyckelharpor skakar på huvudet när din ser mina lackade, färgglada harpor och säger att så kan man inte göra. Det går inte att få ut ljud ur en lackad harpa och liknaden har jag fått höra. Men tack vara min kännedom om varje enskild detaljs inverkan på ljudet så kommer inte en "rättbyggd" nyckelharpa i närheten <av det ljud jag har i mina harpor! Och det är ingen slump, för dom senaste fyra harporna har jag ändrat så dom stämmer med mitt sätt att bygga, och dom är alla helt fantastiska i ljudet och har mycket starkare och klarare ljud än andra harpor. Jag kommer visa i den här tråden framöver hur jag tänker kring det.

Anmäl
2015-10-29 10:07 #6 av: ROBBAN68

Klar för lack!

Anmäl
2015-10-29 13:58 #7 av: Cireea

Väldigt intressant och oj vad du kan! Tummen upp 

De instrument du bygger, är det för eget bruk eller säljer du också? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2015-10-29 16:14 #8 av: felle-j

Håller själv inte på med sånt här men riktigt kul att se och läsa ändå! Nyckelharpa är ett instrument som låter mycket vackert. Gillar den lackade nyckelharpan i första inlägget också. Riktigt snygg!

Felix                                                                                               
Medarbetare på Datorspel och Minecraft.

Anmäl
2015-10-30 01:19 #9 av: ROBBAN68

Hej på er, kul att ni gillar att läsa om mina nyckelharpsprojekt. Då jag hela tiden strävar efter att få den sista harpan lite bättre än den nät sista- ja ni fattar, så bli ju den senaste alltid min favorit. Då petas ju nå ner fån första lats och den kan mycket väl bli till salu! Annars har jag bara byggt till mej själv förutom några undantag, tex så fyllde en i folkmusiken ganska känd artist år, och hennes släkt tog kontaktmed mej och helt enkelt beställde en nyckelharpa till den tjejen.

Det som sys direkt på mina nyckelharpor är just färgen, dom är numera ALLTID lackade med bil-lack i snygga färger, och den blå som min granne poserar med så fint md är lackad i samma färger som snusdosan Göteborg Rapé. Jag har visst snusat det i 25 år och det ska väl uppmärksammas på nåt sätt.....  Det som sen inte syns är att alla knappar och lådan dom sitter i är plastade för att inte påverkas av fukt. Det gör att jag kan spela vidare när alla andra nyckelharpsspelare måste sluta spela för att deras nycklar har svällt av den fuktiga luften uteSkrattar  

Numera så vill jag ha minst tre nyckelharpor spelklara så jag har möjlighet att låna ut instrument på dom kurser jag håller i nyckeharpsspel! Till slut en bild på blandade nyckelharpor!

Anmäl
2015-10-31 18:30 #10 av: ROBBAN68

Hej hopp,

Nu hade jag tänkt visa en nylackad nyckelharpa färdig för montering, men det sket sej i kvadratTystEfter att den blev lackad så upptäckte jag att underliggande lacklager löstes upp och den nya lacken "rann" neråt i stora sjok. Så det var bara att ta hem den och börja slipa ner den så den blir i det närmaste trä-ren igen. Mitt eget fel så jag kan inte skylla på nån annan. Jag hade inte kollat om den gamla lacken var kompatibel med den nya.

Jag börjar känna en smula press på mej, då den vita ni ser ovanför, ska genomgå en helrenovering med ny lack och ombyggnad till "högt liggande skruvplatta" som den blå och den silverfärgade har. Sen har jag några kundharpor inne nu som också kräver sitt.  

Anmäl
2015-11-02 22:11 #11 av: ROBBAN68

Så här ser den ut nu, Jag håller på och slipar bort all gammal färg och lack så den nya ska kunna sätta sej utan att rinna bort.

Anmäl
2015-11-03 10:04 #12 av: Zimplet

Wow! Jäklar så häftigt Tummen upp Riktigt kul att läsa om det här, blir alltid lika imponerad när folk bygger/renoverar instrumment. Ser sjuukt svårt utLipar

=[ Medarbetare: DatorspelSydkorea, Minecraft & Film ]=

Anmäl
2015-11-03 23:36 #13 av: ROBBAN68

Tack! Lite pyssel är det allt! Men man blir nedslagen av en så stor motgång som det var med färgen- men sakta men säkert så försvinner den gamla och nu har jag gjort rätt, det vet jag. Hela nyckelharpan ska bli så här innan jag lackar igen....

Anmäl
2015-11-04 17:11 #14 av: Zimplet

Skönt att du löste det Glad

=[ Medarbetare: DatorspelSydkorea, Minecraft & Film ]=

Anmäl
2015-11-07 10:18 #15 av: ROBBAN68

En detaljbild på skruvplattan på min blå nyckelhapa

SKREV OBELIX

Anmäl
2015-11-07 10:21 #16 av: ROBBAN68

Snusreklam..

Anmäl
2015-11-07 15:23 #17 av: ROBBAN68

Då är jag äntligen klar med "Stockholmsharpan" så den kan lackas! (igen) Trä-ren och grundad med Biltemas sekundlim för att döda fibrerna i trät så det inte kan suga åt sej så mycket av färgen. Jag tror att det går åt ett trettiotal såna där små, gula limtuber från nyss nämnda företag till varje nyckelharpa. Alla nycklar, hela lådan nycklarna sitter i är helt genomdränkta i sekundlim och sedan lackade samt inslipade för att det ska passa glappfritt- utan att kärva nånstans. På mina harpor behöver man göra detta jobb EN gång, då dom inte påverkas av luftfuktighet på samma sätt som andras nyckelharpor gör. Man kan nästan säga att dessa detaljer på mina harpor är av plast! Nåja, så här ser den ut nu, den ska slutputsas, torkas av med klibbtrasa och sen lackas! Halva locket är plastat, och den bakre kommer plastas denare i kväll. Därav nyansskillnaden mitt på....

SKREV OBELIX

Anmäl
2015-11-10 00:15 #18 av: ROBBAN68

Mitt mål med en nyckelharpa är att den ska låta bra, och låta mycket! Och det innebär för mej att jag ska kunna spela utan förstärkare tillsammans med dragspel, durspel eller andra ljudstarka instrument. Och det kan jag faktiskt göra. Min vita "pubharpa" är elförstärkt med mikrofoner och den använder jag helst på krogar och andra bullriga miljöer då jag spelar ihop med trubadurer som sjunger "Living next door to Alice", "Creedence" och Cornelis" och sånt! Där måste jag trycka på med stärkaren.

Men det finns många som bygger nyckelharpor i Sverige idag, och alla har sina tankar och "måsten" kring materialval, byggmetod, lim och hur den ska ytbehandlas. Jag säger inte att dom har fel, men jag har upptäckt att det finns annat än det som är mycket viktigare för att få ut ljudet ur en nyckelharpa.

1925 byggde en herre den första kromatiska nyckelharpan- alltså en som har alla toner i registret och klarar då alla tonarter till skillnad mot Kontrabasharpan och Silverbasharpan som fanns innan dess. Och tyvärr måste jag säga att dagens nyckelharpor som byggs runtom i landet ser i princip likadana ut som den från 1925. Jag ska förklara vad jag inte gillar med och hur jag bygger annorlunda.

Den viktigaste komponenten för att få ut ljudet är stallet som strängarna vilar på.  Stallet tar upp vibrationerna från strängarna, och för ner vibrationerna i lådan där ljudet förstärks analogt och kommer ut i F-hålen som musik! Ganska enkel teori faktiskt. Men här finns det många problem som många inte tänker på och som inte ger stallet rätt förutsättningar att förmedla vibrationerna till lådan på rätt sätt. Jag ska redogöra för vart och ett av dom problemen, och jag börjar med infästningarna där strängarna sitter fast i varje ände.

Skruvplattan, Den detalj som man justerar och stämmer resonanssträngarna med, den är i trä och spelsträngarna sitter i koniska trä-naglar som man lindar strängen runt och sen vrider till ungefär rätt spänning för att sen kunna finstämma i andra änden på strängen. Dessa trä-naglar gör att strängen ofta hamnar långt upp trä-nageln, och när strängen vibrerar så svänger den med lite och då försvinner en del av ljudet där istället för att gå ner i stallet.

I den andra änden sitter stränghållaren, också den i trä och tillverkad för att vara tillräckligt stark för att hålla, men ändå se smidig och "finlemmad" ut. Stränghållaren måste vara byggd så att den sitter mot locket längs upp bak på nyckelharpan. Och sen ska den vara utformad på så sätt att om man tänker sej en linje mellan strängarna och infästningen i lådan ska det vara trä längs hela den tänkta linjen, annars börjar stränghållaren svikta och vibrera  i samma frekvens som strängen. Och då förvinner ljud där som annars skulle gå ner i stallet. Säg att dessa fel är åtgärdade och stängarna har en bergfast infästning som tvingar ner vibrationerna i stallet? Då har vi ytterligare ett antal punkter som kan skapa problem, men dom redogör jag för i morgon.....

Mycket text blev det visst.....

MVH//OBELIX

Anmäl
2015-11-10 15:52 #19 av: ROBBAN68

Då var den lackad igen! Men den här gången gjorde jag på rätt sätt!!!

MVH//OBELIX

Anmäl
2015-11-10 19:47 #20 av: ROBBAN68

Då var stämskruvarna till resonanssträngarna monterade, Blev svindyra oljefyllda och tätade varianter i guld som matchar den klar-röda metalliclacken bra!

Anmäl
2015-11-10 19:48 #21 av: ROBBAN68

en till då...

Anmäl
2015-11-10 19:50 #22 av: Cireea

Tycker det är väldigt intressant att läsa och se bilder! Skrattar Du är så himla duktig, något sånt här hade jag aldrig kunnat göra. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2015-11-10 21:33 #23 av: ROBBAN68

Tack, kul att du uppskattar det jag visar och berättar om! Det är mitt stora intresse sen jag var i 15 årsåldern och gillar att bygga instrument än idag. Om man är genuint intresserad av något blir man ju duktig på det, och jag är säker på att du har kunskaper och färdigheter där jag är helt nollad!

MVH//ROBBAN C

Anmäl
2015-11-11 11:54 #24 av: felle-j

Jisses vad fin den blev!

Felix                                                                                               
Medarbetare på Datorspel och Minecraft.

Anmäl
2015-11-11 22:09 #25 av: ROBBAN68

Tack! Jag har en bild i skallen av det färdiga resultatet, och sen väljer jag mycket noga den kulör jag vill ha på själva kroppen och nycklarna, rätt färg på skruvar och strängar -silver eller guld. I det här fallet blir den röd , med svagt guldfärgade nycklar, stall och stränghållare. Jämför med den första bilden där nyckelharpan är blå/silver.  Nu har arbetet med att plocka dit nycklarna börjat, Gick väl inte så bra då jag insåg att jag får bygga nya nycklar till nedersta raden, visserligen "bara" sju st, men dom gamla såg fördj**liga ut.  Så nu är tre av dom klara och sitter på plats, fyra kvar! Jag bygger även mina nycklar på ett lite annorlunda sätt gentemot normen som man ska hålla sej till. Nycklarna ska vara i hårt träslag för att hålla och inte böja sej av kraften från fingret när man spelar. Jag använder odlad mahogny, som är mjukt och mycket lätt att jobba i, både med kniv, fil och sandpapper. När jag sen är klar med formen på  nyckeln så dränker jag den i snabblim som säljs Biltema. Jag låter den torka och ger den sen sista putsen innan den lackas. Fördelen med denna metod är flera, 1, mycket lättare att bearbeta träet till rätt form, 2, nyckeln blir icke-organisk och helt homogen så fukten tränger inte in i den, 3, nyckeln blir helt stum och sviktar ingenting som trä brukar göra. Dom resterande 30 nycklarna tror jag att jag kommer att använda för dom såg bättre ut, inte mycket- men lite......

Tack för i kväll!

MVH//ROBS

Anmäl
2015-11-12 15:46 #26 av: ROBBAN68

Den gamla nyckeln till höger. Som ni ser har det inte har lagts ner nån större känsla när dom tillverkades. Visst, dom funkade säkert, men jag vill ha mer finess på det. En av dom nytillverkade nycklarna till vänster. 

Anmäl
2015-11-12 17:38 #27 av: ROBBAN68

Fem av sju nycklar klara på nedersta raden!

Anmäl
2015-11-13 04:14 #28 av: ROBBAN68

Alla nycklar på nedre raden klara.

Anmäl
2015-11-16 22:42 #29 av: ROBBAN68

Nyckel 14 under tillverkning. Sen är det bara 23 kvar....

Anmäl
2015-11-19 00:37 #30 av: Zpookey

Vad kostar det i tid och pengar att bygga en sån från grunden?
Grymt impad. :)

Anmäl
2015-11-19 18:39 #31 av: ROBBAN68

Hej, det finns flera företag som säljer grejer till nyckelharpsbyggen.  Kompletta materialsatser, beroende på kvalité börjar priserna på 4 o ett halvt, och upp mot sex tusen. Där kan man även köpa tillsågade delar och "bara" putsa till och sen montera, men då blir det väl dyrare antar jag.  Sen tar det ju tid att få ihop allt, men är man normalbegåvad och vet hur man hanterar såg. filar och sandpapper så får man nog ihop den på ett halvår. Men då ska man vara riktigt ambitiös. Ett år får man nog räkna med om man har ett vanligt liv också.

MVH//ROBBAN C

Anmäl
2015-11-21 01:19 #32 av: ROBBAN68

17 nycklar klara, bara slutfinishen kvar och att slipa in dom när dom är lackade sen!Då återstår dom 20 nycklar som ligger på översta strängen. Nycklarna kommer för övrigt bli lackade i en svagt guldnyans, och självaknapparna blir vita o svarta för att markera hel/halvtoner. Inget jag behöver egentligen- men de blir så mycket lättare för dom nybörjare som vil börja spela för mej och behöver låna en nyckelharpa.

Och så en bild då:

Anmäl
2015-11-21 01:35 #33 av: Cireea

Wow! Jag är verkligen imponerad av ditt jobb! 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2015-11-29 17:22 #34 av: svenake

Imponerande.  Renoveringar är kul och man lär sej lite varje gång tycker jag .

Själv har jag lagat ett antal gitarrer, en spilåpipa och några durspel. 

Anmäl
2015-12-02 23:29 #35 av: ROBBAN68

SvenÅke  Kul! Jag har en spelpipa också, men den är köpt... Renoverade ett magdeburgerspel för några år sen, och det kan jag väl under pistolhot spela en låt hjälpligt på.  Kul att hålla på med instrument ju. Köpte mej ett dragspel idag också. Ett pianospel från -30 talet som heter Record.  Mest för att se om jag kan få ordning på det så det blir spelbart. Är du ut och spelar nånting också?

Cireea, Tack!

MVH//ROBBAN C

Anmäl
2015-12-05 14:30 #36 av: svenake

Spelar för eget nöjes skull bara.  Kan  INTE spel dragspel, har två stycken som jag vill sälja, kan däremot några låtar på mina durspel. Verkar mycket roligare att spela durspel än dragspel, tycker jag.  Men jag kan inte basa på durspel, har precis börjat testa,  köpte mitt  första för ett år sedan för 300 kronor.  

Vid renoveringen verkar det vara svårt att få tag i vissa delar (kantiga hörn)  till mitt gamla Gessner-durspel.  Måste nog tillverka dom själv.

Anmäl
2015-12-06 01:44 #37 av: ROBBAN68

Titta, ett gammalt enradigt! Jag klämde o kände på ett sånt i fredags och var så nära att köpa det..... Men sen kom jag ju på att dom flesta av dom endast är stämda inbördes och går inte att spela på i grupp. Vad är det för dragspel du har som du vill sälja då?  När det gäller delar till gamla instrument så har jag inga bra tips tyvärr, Gävle Musikfabrik har hjälp mej med lite, Hasse Pianotjänst i Norrköping har många kontakter och grejer. Specialist på vintageinstrument och instrument från bortre Asien och sånt...

MVH//ROBBAN C

Anmäl
2015-12-06 02:08 #38 av: svenake

Om du tittar noga i hörnen på detta så ser du att några metall-bleck saknas.  Sådana måste jag tillverka.   Detta är ett c-stämt. 

Dragspel   Hagström 813

och  ett Granesso

Anmäl
2016-08-03 23:34 #39 av: ROBBAN68

En guling på G...

Anmäl
2016-08-03 23:37 #40 av: ROBBAN68

Sedär. Där ligger den färdig tillsammans med sina "systrar"

Anmäl
2016-08-03 23:41 #41 av: ROBBAN68

Blev besviken på slutresultatet på den röda harpan, så jag la den åt sidan och byggde en gul istället. När den blev klar så kastade jag hel leken på den röda i soptunnan och byggde en helt ny lek. Nästan klar på bilden här.....

Anmäl
2016-08-03 23:48 #42 av: ROBBAN68

Nu ska jag ta "fritt" från nyckelharporna en stund och pilla lite på min modellbåt som fått stå orörd för länge....

Anmäl
2016-08-03 23:51 #43 av: ROBBAN68

Vi tar en till då......

Anmäl
2016-08-03 23:58 #44 av: ROBBAN68

Om ni skrollar upp till bilden med den vita, blåa och gula harpan så ser ni att den vita harpa har den "gamla" typen av skruvplatta. Den ska helrenoveras i vinter och byggas om så den får samma skruvplatta som den blå, gula och röda. Den kommer samtidigt att få helt ny lek av den typen som redan sitter på den gula och den röda. Så den kommer få ny vit färg då med. Men först lite båtpill...

Anmäl
2016-12-30 18:13 #45 av: ROBBAN68

Det är några nu.....

Anmäl
2017-01-15 21:36 #46 av: ROBBAN68

Satt igång med den trävita harpan längst till höger på bilden ovanför. Ett loppisfynd för hiskeliga 35 Kr... Kroppen är fin på den men leken var bara att ta bort! Glappt och hade fel intonering också. Papperskorgen nästa för den! Planen är att den ska få samma utförande som på den gula vad det gäller leken och skruvplattan till strängarna. Några bilder på det då:

Anmäl
2017-01-15 21:40 #47 av: ROBBAN68

Isärplockning...

Anmäl
2017-01-15 21:44 #48 av: ROBBAN68

Montering av nya skruvplattan...

Anmäl
2017-01-15 21:48 #49 av: ROBBAN68

Grundämnen till alla nycklar! "Bara" slipa in dom nu!

Anmäl
2017-01-27 23:02 #50 av: ROBBAN68

Klar för lack

Anmäl
2017-01-29 15:07 #51 av: ROBBAN68

Då har den fått färg!

Anmäl
2017-01-30 21:00 #52 av: ROBBAN68

Slutmonteringen pågår.....

Anmäl
2017-02-02 00:38 #53 av: ROBBAN68

Det tar sej......

Anmäl
2017-02-03 01:29 #54 av: ROBBAN68

Då var den rosa harpan färdig, provspelad och den låter som jag förväntade mej. Lite "rå" i ljudet, men strängarna måste sätta sej innan man vet hur den låter! Så nu hänger den på väggen tillsammans med sina systrar! Saknas på väggen gör den gula, den är i spellokalen där jag har mina kurser.

Anmäl
2017-02-03 12:08 #55 av: ROBBAN68

Jag plockade ner denna harpa från väggen den 3 Januari och började riva isär den. jag stämde upp den igår och kunde provspela den för första gången igår! Så det har gått bra och det tack vare att man har fått lite rutin och behöver inte funderar så mycket inför varje enskilt moment. Nästa harpa blir ett helt nybygge som jag gör från grunden. Men det får vänta lite då jag har sagt upp mitt garage och fått hyra ett skyddsrum i huset där jag bor. All hobbyverksamhet ska flyttas dit, och det tar en stund! Men det kommer mera!

Anmäl
2017-02-11 16:27 #56 av: ROBBAN68

Tror det är dags att seriöst annonsera ut nån snart......

Anmäl
2017-09-08 00:28 #57 av: svenake

Längesedan jag var här.  Har byggt en Timple, och lådan den ligger i.   Har även byggt ett stämbord till  durspel. 

Anmäl
2017-09-14 20:22 #58 av: ROBBAN68

Hehe, ja du. Det var länge sen jag var inne här med! Det som hänt här är väl att den blå, den rosa och en annan harpa har sålts. Annars rätt lugnt på instrumetbyggarfronten! Det var en fin minigitarr du byggt! Ett stämbord? Är det en anordning där du sätter fast stockarna och blåser i dom så du lätt kan justera stämmorna eller?

MVH//Robert C

Anmäl
2017-09-15 22:04 #59 av: svenake
undefined

;)   Timple är ett folkinstrument från Kanarieöarna.  Man kan säja "farfar till ukulele".  Det som är roligt är att det är fem strängar    OCH välvd baksida.  

Stämbord,  ja man kan sätta fast  stockarna/blocken som på bilden  men också enskilda  reeds.   

Anmäl
2017-09-15 22:06 #60 av: svenake

Krångel med att lägga upp bilder.   försöker igen. 

Anmäl
2017-10-10 20:17 #61 av: ROBBAN68

Lite bilder......

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.