Egen inspelad musik

Bra första keyboard

2017-08-07 11:41 #0 av: Clariiz

Hej!

Jag är otroligt sugen på att lära mig spela keyboard och undrar ifall ni har några tips på ett som fungerar som ett bra första att bara lära sig på? Gärna inte jättedyrt :)

Anmäl
2017-08-09 09:23 #1 av: JazzBass

Vad är jättedyrt?

Jag skulle rekommendera ett digitalt piano snarare än nån riktigt enkel keyboard. De har en mycket bättre känsla i tangenterna som ska efterlikna den i ett riktigt piano, och ofta avsevärt bättre pianoljud, men inte lika många olika ljud, mindre sequencermöjligheter (om de alls finns) och diverse komp. Pris ca 2000 kr och uppåt. Här är det billigaste jag hittade på Thomann, Europas största musikaffär, i Tyskland: 

https://www.thomann.de/se/thomann_sp_320.htm 

Det här är av Thomanns eget (billighets)märke, vilket inte direkt osar kvalitet rakt igenom, men det kanske är fullt tillräckligt bra ändå? Har inte testat det själv, men har annars hyfsat positiv erfarenhet av märket ifråga vad gäller prestanda. Sustainpedal är viktigt att ha och det ingår i priset, vilket är rätt ovanligt. Ljudklippen som finns på sidan låter rätt okej, men inte toppen. Jag skulle kunna använda ett sånt här på en spelning utan att skämmas, men kanske inte som huvudinstrument. Säljs i set med stativ, pianostol och hörlurar också.

Sedan finns detta för ca 2500 kr: https://www.thomann.de/se/yamaha_np_32_piaggero_white.htm (finns också i svart utförande)

Ljudklippen lovar bättre ljud än i ovanstående (föga förvånande då Yamaha är kända för sina elpianon), och riktigt, riktigt bra för det priset, men sustainpedal ingår inte utan måste köpas separat. Pris ca 100 kr (gissar jag) och uppåt. De dyrare är stadigare och tyngre och hålls bättre på plats än de allra lättaste och plastigaste. Den som finns länkad längre ner på sidan ser helt okej ut, pris ca 200 kr.

Om du däremot skulle vara mer intresserad av en synt med mer olika ljud, mer funktioner, inbyggda komp och inbandningsmöjligheter, så tror jag denna kunde vara helt ok. Sämre tangenter utan tvekan än i de digitala pianona ovan dock, och färre tangenter. Okej ljud. Däremot så tror jag inte på de ännu billigare alternativen som finns, mest skräp gissar jag:  https://www.thomann.de/se/yamaha_ypt_340.htm. Det säljs också i set med stativ och hörlurar, kostar typ en hundralapp extra. Scrolla ner lite på sidan så ser du en länk till setet.

Stativ är absolut bra att ha till de andra alternativen också. I hemmaförhållanden är det trevligt med ett snyggt elpianostativ i samma färg som keyboarden (finns för Thomannpianot), men ett enkelt stativ typ det som ingår i syntpaketet ovan funkar också.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.